fredag 29 oktober 2010

Sushi utan lax


I veckan som gått, har jag och min sambo bjudigt över några vänner på sushi. När jag inte gillar färsk lax, så brukar vi istället ha andra pinfärska råvaror i vår Sushi. Bla: Purjolök, Crabsticks, Avocado, etc. Vilket också brukar gå ned i våra gästers magar ; )

Nu ska vi strax göra oss i ordning och fara på IKEA. Endast 1 timmes bilfärd nu när jag bor här uppe i norr, det uppskattas!

Trevlig helg 


Sushi 4 portioner
Ingredienser
1 påse Blue Dragon Sushi ris
¾ dl Blue Dragon Risvinäger
¾ dl strösocker
7,5 dl vatten
Fyllning
Avocado, crab sticks, philadelphia, gurka, salladslök
1 påse Blue Dragon sushi nori
1 Tub Blue dragon wasabi pasta
Tillbehör
Kikoman extra brewd soya
Blue Dragon Sushi Gari


Gör riset så här:
Lägg riset i en rymlig bunke och skölj, spola och gnugga försiktigt tills vattnet blir klart. Låt sedan riset stå i vatten i 30 – 60  minuter. Häll sedan över riset i en sil och låt det vila i ca 15 minuter. Lägg riset i en kastrull och tillsätt 7,5 dl nytt vatten. Koka upp under lock, sänk värmen till lägsta effekt i 10 minuter, drag av kastrullen från värmen och låt riset vila i ytterligare 10 minuter. Värm risvinäger och socker i en kastrull tills det smält och blivit en klar vätska. Vinägern får absolut inte koka. Slå upp riset i en skål av trä eller plast, lufta riset med en ätpinne. Arbeta försiktigt ner vinäger-blandningen i riset, täck med en fuktig handduk och låt det svalna. Detta ger ca 1,4 kg ris som räcker till ca 70 delikata sushibitar.

Gör sushi Nori-maki (”rullar”) så här:
1.     Placera ett nori-ark med blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en bit plastfilm.
2.     Bred ut ett ½ cm-tjockt lager av det kokta kalla riset på arket, lämna en 3 cm bred kant utan ris i ovankant på arket så att rullen kan förslutas.
3.     Fördela en mycket tunn rand wasabi-pasta och cirka en tsk philadelphia mitt på riset. Lägg sedan på en rand med valfri fyllning.
4.     Rulla hårt men försiktigt fram till den fria kanten. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop hela rullen med hjälp av bambumattan.
5.     Linda in rullen i plastfolie och förvara kallt fram till servering.
6.     Innan servering skär man rullen med vass fuktad kniv i ca 1 cm breda bitar.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar