fredag 29 oktober 2010

Choklad Crossianter

Ett fikabröd som går fort att göra och som är oerhört omtyckt är choklad crossianter. Perfekt för de kaffesugna : )


2,5 dl      vatten
50 g        jäst
1 st        ägg
1 tsk     
8 dl       
125 g    
1 st      
50 - 100 g  nutella efter tycke och smak.

16 stycken

1. Smula ned jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, 37 grader,
och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjöl, arbeta till en smidig deg.

3. Kavla ut den ojästa degen till en 30x30 cm stor platta.

4. Skär/hyvla margarinet i tunna skivor och fördela skivorna jämnt
över halva sidan av degplattan. Vik över den andra halvan. Kavla åter ut
degen till en 30x30 cm platta. Mjöla lätt om det behövs och fortsätt att
vika och kavla totalt ca sex gånger, det är detta som gör croissanten skivig
och frasig.

5. Kavla slutligen ut en platta på ca 30 x 30 cm. Skär den först i åtta
rutor och dessa sedan i 16 trekanter. Fyll varje trekant med nutella och rulla ihop varje trekant och böj
ändarna inåt så att de får formen av en halvmåne.

6. Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.

7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter mitt
i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar