torsdag 21 oktober 2010

Mor Birgittas Lingonpaj med tjinuski sås

 
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak hos Sötasaker. Eftersom att jag lingon symboliserar hösten för mig bla, så vad passar då bättre med en lingonpaj med tjinuski sås? : )

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 4 dl lingon

Kola

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör

Gör så här

1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
3. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
4. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
5. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)
6. Garnera pajen med bär strax före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar